JezC - the second (and laST) H5C1 build

Share your building progress here!
User avatar
JezC
Posts: 2149
Joined: Mon Aug 28, 2017 11:44 pm

Re: JezC - the second (and laST) H5C1 build

Post by JezC »

Not tried it in the case yet...

...but while programming up a second EPROM (to go in the original H5C1) I noticed some of the pins on the EPROM from this board were a little off centre, so I've put the newly programmed one in this new H5C1...and it now boots :D

Since I've not yet fitted the power cable for the floppy, I can't get further than a blank desktop but it counts as progress!

If I can, I'll solder in that floppy power cable tonight & see if a floppy can be read...

:mrgreen:
User avatar
exxos
Site Admin
Site Admin
Posts: 24063
Joined: Wed Aug 16, 2017 11:19 pm
Location: UK
Contact:

Re: JezC - the second (and laST) H5C1 build

Post by exxos »

:bravo:

And

:chairsmack:
https://www.exxosforum.co.uk/atari/ All my hardware guides - mods - games - STOS
https://www.exxosforum.co.uk/atari/store2/ - All my hardware mods for sale - Please help support by making a purchase.
viewtopic.php?f=17&t=1585 Have you done the Mandatory Fixes ?
Just because a lot of people agree on something, doesn't make it a fact. ~exxos ~
People should find solutions to problems, not find problems with solutions.
User avatar
JezC
Posts: 2149
Joined: Mon Aug 28, 2017 11:44 pm

Re: JezC - the second (and laST) H5C1 build

Post by JezC »

Indeed - and I'm starting to share your loathing of PLCC sockets...

We'll see if things progress much further later this evening I guess...

:coffee:
User avatar
PhilC
Moderator
Moderator
Posts: 6043
Joined: Fri Mar 23, 2018 8:22 pm

Re: JezC - the second (and laST) H5C1 build

Post by PhilC »

JezC wrote: Sat Apr 13, 2024 6:05 pm Indeed - and I'm starting to share your loathing of PLCC sockets...

We'll see if things progress much further later this evening I guess...

:coffee:
Oh you don't know anything about loathing plcc sockets until you try surface mount ones
If it ain't broke, test it to Destruction.
User avatar
exxos
Site Admin
Site Admin
Posts: 24063
Joined: Wed Aug 16, 2017 11:19 pm
Location: UK
Contact:

Re: JezC - the second (and laST) H5C1 build

Post by exxos »

JezC wrote: Sat Apr 13, 2024 6:05 pm Indeed - and I'm starting to share your loathing of PLCC sockets...
:thumbup: Yep, If you push bent pins into a cheap socket, it buggers it up normally. So you end up changing the sockets. Its why the H5 uses 3M sockets. They take a lot more abuse.
We'll see if things progress much further later this evening I guess...
:crossed1:
https://www.exxosforum.co.uk/atari/ All my hardware guides - mods - games - STOS
https://www.exxosforum.co.uk/atari/store2/ - All my hardware mods for sale - Please help support by making a purchase.
viewtopic.php?f=17&t=1585 Have you done the Mandatory Fixes ?
Just because a lot of people agree on something, doesn't make it a fact. ~exxos ~
People should find solutions to problems, not find problems with solutions.
User avatar
JezC
Posts: 2149
Joined: Mon Aug 28, 2017 11:44 pm

Re: JezC - the second (and laST) H5C1 build

Post by JezC »

Well, I fitted the floppy power lead and the board is again booting to only show a white screen (keyboard LED is lit, getting about 5.09v on the +5v rail)...

So looks like it will need even more diagnosing at the weekend or next week. :(

I'm out tomorrow (leaving very early & back late) so little chance of anything more before Thursday
User avatar
exxos
Site Admin
Site Admin
Posts: 24063
Joined: Wed Aug 16, 2017 11:19 pm
Location: UK
Contact:

Re: JezC - the second (and laST) H5C1 build

Post by exxos »

What is it with you and floppy drives :lol: :(

Can you post a image of the 1772 area ...
https://www.exxosforum.co.uk/atari/ All my hardware guides - mods - games - STOS
https://www.exxosforum.co.uk/atari/store2/ - All my hardware mods for sale - Please help support by making a purchase.
viewtopic.php?f=17&t=1585 Have you done the Mandatory Fixes ?
Just because a lot of people agree on something, doesn't make it a fact. ~exxos ~
People should find solutions to problems, not find problems with solutions.
User avatar
JezC
Posts: 2149
Joined: Mon Aug 28, 2017 11:44 pm

Re: JezC - the second (and laST) H5C1 build

Post by JezC »

I'll get a photo late tonight or tomorrow, depending on how late I get back home.
It's a white screen on boot again so I'm wondering if there is a poor connection somewhere and soldering in the floppy power lead disturbed something.

Not sure it's related to the floppy yet...needs a bit more diagnosis...
Steve
Posts: 2655
Joined: Fri Sep 15, 2017 11:49 am

Re: JezC - the second (and laST) H5C1 build

Post by Steve »

Just my 2cents, I had no-end of issues with white screen on my H5, even though I had top-quality 3M sockets. In the end I got rid of the socketed chips and replaced them with the SMD variants (talking about the system chips) all my problems went away :)
User avatar
JezC
Posts: 2149
Joined: Mon Aug 28, 2017 11:44 pm

Re: JezC - the second (and laST) H5C1 build

Post by JezC »

Steve wrote: Wed Apr 17, 2024 12:15 pm Just my 2cents, I had no-end of issues with white screen on my H5, even though I had top-quality 3M sockets. In the end I got rid of the socketed chips and replaced them with the SMD variants (talking about the system chips) all my problems went away :)
Interesting...I'll try to remove, check pins & re-insert over the next day or so.
Won't be tonight as I was up at 4:30 am, out of the house all day & just back home in the last 15 minutes or so...feeling somewhat fatigued, so doing anything needing care and dexterity is not something to attempt at the moment! :)

I do have some SMT Glue & MMU chips but am saving those for the other H4/H5 boards...
Post Reply

Return to “H5 C1 USER BUILDS”